Vepřová panenka obalená ve slanině je dokonalá kombinace jemného, šťavnatého masa a křupavé, voňavé slaniny. Přidáte k tomu bylinky, jemnou pepřovou omáčku a máte jídlo, které se hodí jak na slavnostní večeři, tak na pohodový víkendový oběd. Příprava je přitom překvapivě jednoduchá, ale výsledek je famózní.
Ingredience
- vepřová papnenka
- 200 g slaniny na plátky
- 4 stroužky česneku
- rozmarým
- pepř
- sůl
Na pepřovou omáčku
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- nakládaný zelený pepř
- 125 ml vývaru (já jsem použil kuřecí)
- 150 ml smetany ke šlehání
- máslo
Postup
Panenka
Panenku osolíme, opepříme, zahneme, aby vytvořila rovnoměrný válec, a obalíme v nasekaných bylinkách. Na pečicí papír si rozložíme plátky slaniny (doporučuji tak, aby se překrývaly) a zabalíme do nich ochucené maso. Papírem si pomáháme, abychom maso do slaniny dobře zabalili – snažte se ho jakoby utáhnout, aby slanina dobře přilnula k panence.


Pepřová omáčka
Máslo rozpusťte na pánvi na středním plameni. Vsypte najemno nakrájenou cibuli a smažte za stálého míchání 5 minut, dokud nezměkne. Přidejte prolisovaný stroužek česneku a čerstvý nebo slitý nakládaný zelený pepř. Minutu míchejte. Vlijte hovězí vývar a smetanu, poté přiveďte k mírnému varu (pouze mírnému, aby se smetana nesrazila).
Stáhněte oheň a nechte 10 minut jemně probublávat, aby se objem zredukoval na polovinu. Na závěr odstavte a přidejte pár kostiček másla – omáčka tak bude ještě krémovější.
