Slaninový džem je naprosto fantastická záležitost, která se hodí do burgerů, hotdogů, na toasty, k dochucení omáček nebo si ji můžete vychutnat jen tak samotnou. Je to hrozně sladké, tučné a dobré. 😀
Ingredience
- 1 kg uzeného bůčku (slaniny),
- 4 střední cibule,
- 5 stroužků česneku,
- 250ml jablečného octa,
- 200g třtinového cukru,
- 125ml javorového sirupu,
- 350 ml vody,
- 1lžička čerstvě mletého pepře
Volitelně lze přidat
- 100ml bourbonu,
- vodu nahradit portským vínem,
- chilli.
Postup
Slaninu nakrájíme na drobné kousky a pozvolna ji škvaříme v hrnci. Pokud je slanina dostatečně tučná, pustí tuk sama, a není třeba nic přidávat. Pokud však není, přidáme trochu sádla nebo oleje.
Jakmile je slanina vyškvařená, vyjmeme ji z hrnce a přebytečný tuk slijeme (Pokud ho máte hodně, můžete ho schovat do lednice a později použít například na chleba.). Nenechejte slaninu vyškvařit příliš. Ve džemu by pak byla tvrdá. Je lepší ji nechat opečenou ale stále měkkou a šťavnatou.
Do hrnce vrátíme 3–4 lžíce vyškvařeného sádla (případně nomálního sádla nebo oleje, pokud slaniny nepustila tolik tuku), přidáme středně nahrubo nakrájenou cibuli a necháme ji chvíli restovat. Poté přidáme najemno nakrájený česnek a smažíme ještě asi 5 minut, dokud se česnek nerozvoní a cibule nezesklovatí.
Do hrnce přidáme javorový sirup, jablečný ocet a třtinový cukr. Vše dobře promícháme a necháme zhruba 5 minut povařit. Následně přidáme vyškvařenou slaninu a čerstvě namletý pepř.
Hotový džem plníme do čistých sklenic, které poté otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí skladujeme v lednici, kde vydrží bez problémů až měsíc.