Housky na Hot Dogy

Rohlíky na hot dogy jsou něco mezi klasickým českým rohlíkem a měkkou brioškou – měly by být nadýchané, pevné, aby unesly pořádnou nálož náplně, a přitom se nerozpadly. Pro větší vláčnost můžete do těsta přidat brambory nebo podmáslí, trochu cukru pro typický americký nádech a kapku tuku, která těsto zjemní.

Suroviny vycházejí na 12 žemlí s gramáží cca 120 g.

Ingredience

  • 825 g hladké mouky
  • 195 g podmáslí
  • 110 g vody
  • 40 g změklého másla
  • 20 g slunečnicového oleje
  • 25 g cukru (třtinový, řepný)
  • 2 malé vejce
  • 11 g sušeného droždí (30 g čerstvého)
  • 16 g soli
  • vejce na potření

Postup

Do mísy robota dejte mouku, sušené droždí, cukr a sůl. Promíchejte. Přidejte vodu, podmáslí, olej, vejce a změklé máslo.

V robotu hněťte asi 10-12 minut. Těsto bude pěkně kypré a bude trochu lepit. Zakryjte a nechte kynout 90 minut. Pokud během této doby vykyne do dvojnásobku, zamíchejte ho a nechte dále kynout. 

Vykynuté těsto rozdělte na porce o hmotnosti asi 120 g a vytvarujte je do bochánků a nechte chvíli zakryté odpočinout. Poté bochánky válečkem rozválejte a srolujte do rohlíků.

Vytvarované těsto vložte do vymazaného a vysypaného pekáčku. Zakryjte a nechte kynout asi 30 až 60 minut do znásobení těsta (můžete buď v troubě na minimu nebo při pokojové teplotě).

Troubu nechte předehřát na 190 °C na horkovzduch s připařováním (SteamBake). Dospod trouby vlijte asi 2 dcl vody.

Vykynuté rohlíky potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut, dokud nejsou pěkně dozlatova.